miercuri, 2 aprilie 2014

Sondaje“Sondaje de opinie” în …1909


Sondajele de opinie fac parte din lumea noastră de azi. Urmărim aproape zilnic rezultatele unor astfel de anchete sociale, mai profesionist sau mai ne-profesionist făcute, pe teme din cele mai diverse. La începutu secolului XX nu existau încă, bineînţeles, institute de sondare a opiniei publice. Dar opinia cititorilor era important, nu-i aşa?  Revista  <<Moda nouă ilustrată>> “cerceta opinia publică”  lansând în paginile revistei diferite întrebări pentru cititori:
Ce preferaţi la bărbat: bunătatea sau inteligenţa şi cultura? 
Cu ce fel de bărbat poate fi o femeie cu oarecare cultură fericită?
Preferaţi fetele din provincie sau pe cele din Bucureşti ?
Ce preferaţi la un bărbat: fizicul sau caracterul şi manierele?
La ce vârstă e bine să se mărite o fată?
Publicarea răspunsurilor primite de la cititori dădea publicului revistei, şi ne dă şi nouă celor de azi, fără a avea pretenţia unei cercetări ştiinţifice , o măsura a opiniilor şi moralei acelei epoci. Interesantă cred şi pentru noi:
“Aşteptăm răspunsul la următoarea întrebarece punem iubitelor noastre cititoare:
Care e diferenţa de ani ce credeţi că ar fi mai potrivită între vârsta bărbatului şi aceea a femeei, când e să se căsătorească?”
Camora-Adjud: Între bărbat şi femee cea mai potrivită diferenţă de etate la căsătorie este între 4-6 ani; căci bărbatul întotdeauna trebue a fi mai mare pentru a cunoaşte mai bine lumea.
Aurora Dimineţei: Diferenţa de vârstă cea mai nemerită ar fi de şase ani.
Sylică-Bârlad: Pentru ca un bărbat să poată ţinea piept tuturor celor trebuincioase unei gospodării se cere ca să aibă vârsta de 25 de ani, la această vârsta avându-şi oricine un viitor asigurat. Iar femeea e bine nemerit să se căsătorească la etatea de 18 primăveri.
Syll Ţirica: Vârsta cea mai potrivită pentru a se căsătorii un bărbat, este atunci când numără 22 ani avându-şi viitorul asigurat. Femeia pentru a nu face strâmbu după măritiş, ar trebui să-i dea vânt spre căsătorie chiar părinţii după 2 ani de la eşirea din şcoala primară.
Blonda de pe şes: Între vârsta bărbatului şi aceea a femeei nu trebue să fie o mare diferenţă; pentru că o diferenţă prea mare aduce la parte din femei ce au o fire uşuratică le aduce la desfrâu. Dar dacă vârsta bărbatului faţă de aceea a femeei e bună să fie cam de la 4-6 pâna la 10 ani mai mult ca a femeei atunci când acea casatorie se poate zice fericită pentru că fiind bărbatul mai înaintat la vârstă e copt la minte, va ştii să-şi facă soţia şi chiar traiul său fericit.
Păsărica voioasă: După părerea mea soţul ca să poată deveni un bun cap de familie să nu facă pasul serios de a se căsători decât după ce-şi va asigura o existenţă sigură spre a-şi putea îndeplinii datoriile cuvenite şi aceasta nu o poate decide etatea, decât capacitatea. Relativ la soţie nu se poate cere altceva decât educaţia bună şi virtute, posedând aceste calitaţi chiar la vârsta de 16 ani poate devein, la un soţ bun, o soţie şi o mamă exemplară.
Ţigăncuşa cu ochi căprii: Eu cred că bărbatul să fie mai mare cu 3-4 ani decât femeia. Astfel fiind o va putea conduce pe calea spinoasă a vieţei.
Borbica din Păcurari – Iaşi: După mine diferenţa între bărbat şi femee când se căsătoresc e maximum de zece ani. Diferenţa prea mare de vârstă nu e bine pentru multe considerente.
Două cireşi: După părerea noastră, ar trebui ca bărbatul să fie mai în vârstă cu 10 ani decât femeia.
Diavoliţa din Victoriei: Prefer la bărbat bunătatea, inteligenţa şi cultura căci eu numai cu bărbatul care va posedă aceste trei calităţi voi putea să fiu fericită; prin urmare cred că orice femee cultă nu va fi fericită cu bărbatul căruia îi va lipsi una din sus numitele calităţi.


Pentru a reda ceva din atmosfera epocii am  "presărat"  prin articol câteva pălării la modă în primăvara anului 1909.
Sursa:
“Moda nouă ilustrată”  - numerele din 5, 15 şi 25 aprilie 1909
deieri-deazi.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu