luni, 7 aprilie 2014

Chisinau

5 ani de la violentele anticomuniste din Chisinau (FOTO)

autor: FrontPress 07.04.2014

0Astăzi se împlinesc 5 ani de la violenţele de stradă care au avut loc în Republica Moldova, care au dus în final la răsturnarea comuniştilor de la putere. Ciocnirile dintre forţele de ordine şi tinerii revoltaţi, care reclamau vicierea rezultatelor alegerilor, s-au soldat cu patru morţi şi sute de răniţi.
Protestele de la Chișinău, începute pe 6 aprilie 2009, reprezintă o serie de manifestații de contestare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova desfășurate pe 5 aprilie. Basarabenii au ieşit în stradă după ce comuniştii ar fi fost anunţaţi câştigători, populaţia cerând renumărarea voturilor şi denunţând rezultatele, considerate frauduloase.
În urma violenţelor de stradă, începute în 7 aprilie, 4 persoane au fost ucise şi alte aproape 300 rănite. Sute de tineri au fost luaţi cu forţa din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi duşi în comisariate de poliţie, unde au fost maltrataţi şi umiliţi. Din această cauză, până în prezent circa 30 de poliţişti au fost condamnaţi pentru tortură, exces de putere sau pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi alte categorii de infracţiuni.
00Un punct culminant al protestelor a fost ridicarea drapelului României şi a steagului Uniunii Europene pe clădirea Parlamentului din Chişinău, alături de o hartă a României Mari.
Protestele au creat o criză politică în cel de al doilea stat românesc, fapt ce a dus până la urmă la noi alegeri şi venirea la putere a unei coaliţii pro-europene.
poza10În primăvara anului 2009 mai multe manifestaţii de solidaritate cu protestatarii anticomunişti din Basarabia au fost organizate şi în marile oraşe din România. Sursa: FrontPress.ro

19 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu