joi, 14 aprilie 2011

Fapt Divers

cioran 240x300 Din nou despre manuscrisele lui CioranSa repetam: marele scriitor si ganditor roman Emil Cioran a lasat in urma manuscrise de mare valoare. Pentru ca n-a avut mostenitori, acestea au intrat pe mana rudelor mai exact pe cea a cumnatei Eleonora Cioran.
In foame de bani ca mai tot romanul, doamna Cioran a vandut anul trecut cu acte in regula si cu martorii aferenti, pentru suma de 36.000 de euro manuscrisele cioraniene editoarei Laurence Tacou, patroana editurii pariziene L’Herne. La randul ei doamna Tacou a scos la licitatie manuscrisele pe care de acesta data, prin bunavointa si prin intermediul portofelului generos al domnului George Brailoiu a obtinut o suma de zece ori mai mare. In opinia mea a fost o afacere perfect legala si deloc imorala. Imi place sau nu s-o recunosc, manuscrisele cioraniene reprezinta o marfa ca oricare alta. Iar un intreprinzator precum doamna Tacou n-a facut altceva decat sa cumpere ieftin si sa vanda scump.
Vazand suma foarte mare cu care manuscrisle au fost revandute, cumnata Eleonora alaturi de fiul sau Serban Stavrescu au sarit ca arsi intr-o emisune de televiziune afirmand ca au fost pacaliti de catre editorul parizian Laurence Tacou! Acuzele inteleg ca au pornit intr-un suvoi de nedescris alimentate si de dorinta de senzational a jurnalistului Robert Turcescu si vai – a excelentului ziarist de odinioara Ion Cristoiu. De odinioara caci astazi el reprezinta doar o umbra palida a fostului “facator” de jurnale de mare succes.
Laurence Tacou a asteptat cateva zile dupa care a iesit public si a povestit cum s-a intamplat totul. Mai mult, femeia pe care eu o consider doar un om de afaceri, a amenintat cu un proces in justitie familia Cioran daca acesta nu-si va cere scuze public pentru acuzele proferate. Pana la urma se pare ca doamna Eleonora Cioran si fiul sau Stavrescu au revenit la sentimente mai bune, speriati sau nu de un proces de calomnie.
Ceea ce mi se pare lipsit de bun simt si in acelasi timp care evidentiaza lacomia tipic romaneasca, este reactia celor doi mostenitori ai lui Emil Cioran. Cu siguranta atunci cand au vazut pretul pe care doamna Tacou l-a obtinut pe manuscrisele pe care ei le-au vandut la o suma modica am putea spune, au lesinat de invidie si de ciuda. Ne sta in caracter. Asa suntem construti noi romanii. Prin urmare, au declansat un scandal care nu face altceva decat sa intineze memoria unuia dintre putinii romani celebrii din lume.
Mereu si mereu imi pun intrebarea de ce noi romanii dam dovada de un astfel de comportament si nu aflu niciun raspuns. Poate ca avem incrustat genetic un fel de a fi pe care Emil Cioran l-a descris perfect: esuam in cele mai mici si neinsemnate proiecte, ne lamentam cu orice ocazie, ne lacomim mereu si mereu, suntem lipsiti de o minima demnitate si decenta in relatia cu ceilalti.
Eticheta pe care ne-au pus-o strainii traitori sau trecatori pe aceste meleaguri de “lucru valah” este din pacate, perfect adevarata. Ea explica aproape in totalitate existenta noastra de zi cu zi, trista dar in acelasi timp zbuciumata, lipsita de profunzime dar zglobie cand nu e cazul si asa mai departe. Caracterul desigur, ni-l cunoastem prea bine, dar nu vrem ori nu putem in ruptul capului sa-i oferim un minim aspect de civilitate.
http://polimuze.com/
http://teodorapetrescu.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu